Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Αρχαιρεσίες ΕΠΟΚ 9η Ιανουαρίου 2019

 Αγαπητά μέλη του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου

Κατ’ αρχήν, εκ μέρους του απερχόμενου Δ.Σ. του ΕΠΟΚ σας καλωσορίζω στις αρχαιρεσίες του Σωματείου μας για εκλογή του νέου Δ.Σ. και σας εύχομαι Καλόν Νέον Έτος και Χρόνια Πολλά με Υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και  συνέχιση των δημιουργικών σας ενασχολήσεων τη νέα χρονιά.

Οφειλόμενο χρέος, ως είθισται, συνιστά η κατάθεση των πεπραγμένων στο πλαίσιο ενός σύντομου απολογισμού των δραστηριοτήτων του ΕΠΟΚ κατά τη διάρκεια της  της τριετούς και πλέον θητείας μας. Ως εκ τούτου, τις δράσεις και δραστηριότητές μας θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω, ευελπιστώντας ότι από το ποιοτικό περιεχόμενο των διαφόρων εκδηλώσεων του Ομίλου μας, θα κριθεί πόσο άξιοι συνεχιστές των σκοπών και των στόχων του υπήρξαν τα μέλη του παρόντος Δ.Σ. του  ΕΠΟΚ. Ενός ιστορικού Σωματείου, από τα παλαιότερα της Κύπρου, το οποίο από της ιδρύσεώς του το 1947 από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Σπυριδάκι και μιαν ομάδα λογίων πνευματικών ανθρώπων καταγράφει μια μεγάλη και αδιάσπαστη πολιτισμική πορεία από τότε μέχρι σήμερα. Για τη διαχρονική εθνοπρεπή του δράση και το πνευματικό του έργο, ως γνωστόν, έχει βραβευθεί το 1979 από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας, την Ακαδημία Αθηνών, όπως έχει αποτιμηθεί η συνεισφορά του στα πνευματικά και πολιτισμικά δρώμενα του τόπου μας, εφόσον ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι ο πρώτος επίτιμος Πρόεδρός του.

Αναφέρομαι εν πρώτοις στη σύσταση και στην εκ διαδοχής διαμόρφωση του Διοικητικού Συμβουλίου:  Με τον αδόκητο θάνατο του αείμνηστου Προέδρου του ΕΠΟΚ Κώστα Γιωργαλλίδη στις 9/6/2015 μού ανατέθηκε η προεδρία από τα μέλη του Δ.Σ., που αποτελείτο από την κ. Λούλα Χρυσάνθη, Αντιπρόεδρο, την κ. Λυγία Κωνσταντινίδου Γραμματέα, τον κ. Αντρέα Κρίγκο ταμία, τον κ. Νέαρχο Κληρίδη και την κ. Τασούλα Λεκάκη, μέλη. Στη συνέχεια, με την αποχώρηση του κ. Κρίγκου, ως ταμίας ανέλαβε ο κ. Κληρίδης. Το νέο συμβούλιο κατηρτίσθη εις σώμα στις 3/12/2015 με ανάθεση καθηκόντων σε δύο άλλα μέλη, που με προθυμία ανέλαβαν να προσφέρουν τις πολύτιμές τους υπηρεσίες και τις πολύχρονες εμπειρίες τους σε άλλα σωματεία, κάτω από την ακόλουθη σύνθεση: Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή, πρόεδρος, Λούλα Χρυσάνθη, αντιπρόεδρος, Νάγια Ρούσου, γραμματέας, Νέαρχος Κληρίδης, ταμίας, Πολύδωρος Παπαϊακώβου, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, Λυγία Κωνσταντινίδου και Τασούλα Λεκάκη, μέλη. Ενώ στις 10/2/2016 το Δ.Σ. καλωσόριζε την επίτιμο πρόεδρο του ΕΠΟΚ κ. Μαρούλα Βιολάρη Ιακωβίδου, η οποία ευχαρίστως προσφέρθηκε να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις μας, όταν δεν απουσιάζει στο εξωτερικό, και να συνεισφέρει πολυσχιδώς στις δραστηριότητες του ΕΠΟΚ. Σημειωτέον ότι για τη διαφοροποιημένη σύσταση του Δ.Σ. ενημερώθηκε με επιστολή ο Έφορος Σωματείων και εστάλη επιστολή στον Τύπο. Σε συνεδρίαση του ΕΠΟΚ στις 2/12/2016 οι κυρίες Λυγία Κωνσταντινίδου και Τασούλα Λεκάκη δήλωσαν ότι αποχωρούν από μέλη του Δ.Σ., προβάλλοντας οικογενειακούς λόγους. Λόγω των παραιτήσεων των δύο κυριών και κατόπιν επίκλησης του άρθρου 24 του Καταστατικού, το Δ.Σ αποτάθηκε στον κ. Γιώργο Αρέστη, την κ. Λουκία Χατζημιχαήλ και την κ. Ευγενία Πέτρου Ποιητού, τους οποίους και καλωσόριζε στη συνεδρίασή του στις 4/2/2017. Από τις 29/4/2018 μέχρι τις 2/10/2018 ανέλαβε καθήκοντα ταμία ο κ. Γιάγκος Κλεόπας, κατόπιν παρακλήσεως του κ. Νέαρχου Κληρίδη στο Δ.Σ.να παραμείνει ως μέλος του.

Είναι γεγονός ότι στα πρώτα βήματα ανασύστασης και αναζωογόνησης του Ομίλου συναντήσαμε τεράστιες δυσκολίες και εμπόδια αλλά με καλή θέληση και σκληρή δουλειά πήραμε τον ΕΠΟΚ πολύ πιο ψηλά από τις αναμενόμενες προσδοκίες.    

Οι Εκδηλώσεις του ΕΠΟΚ κατά ημερομηνιακή σειράν παρουσίασής τους περιλαμβάνουν τα ακόλουθα πολιτισμικά και καλλιτεχνικά δρώμενα:

7/3/2016: Σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, το PEN και την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου παρουσίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου του μυθιστορήματος της Ελλάδας Σοφοκλέους  Έτσι ξαφνικά. Μετά τους χαιρετισμούς από τις κυρίες Χρ. Χατζηπαναγή και Μαρία Πυλιώτου , το περιεχόμενο του βιβλίου ανέλυσε ο δρ Κλείτος Ιωαννίδης και αποσπάσματα ανέγνωσε η ηθοποιός κ. Φάνη Πέτσα. Συντονίστρια η δρ Μαρία Μιχαηλίδου.

16/3/2016: Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον αείμνηστο Κώστα Γιωργαλλίδη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμούς και ομιλίες για τη ζωή και το λογοτεχνικό και εικαστικό έργο του εκλιπόντος προέδρου του ΕΠΟΚ. Οι ομιλίες προτάσσονται στο «Αφιέρωμα στον Κώστα Γιωργαλλίδη» μαζί με τις σελίδες μιας ανέκδοτης νουβέλας του στην Φιλολογική Κύπρο2016-2017.

28/3/2016: Σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, τη Διεύθυνση Μέσης και τον Παγκύπριο Πολιτιστικό Σύλλογο παρουσίαση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου του αγγλικού διδακτικού εγχειριδίου για δοκιμιακή γραφή της Κούλας Αφροδίση Εffective Writing στο πλαίσιο του Έτους Σαίξπηρ (400 χρόνια από τη γέννησή του). Μετά τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Στροβόλου δρος Λάζαρου Σαββίδη, του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης δρος Κυπριανού Λούη και δρος Γιώργου Κιτρομηλίδη το βιβλίο παρουσιάστηκε από την πρόεδρο του ΕΠΟΚ και τη συγγραφέα, κομίζοντας δημιουργικά οφέλη ιδίως στους παρευρισκόμενους καθηγητές/καθηγήτριες των Αγγλικών. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι της Αμερικανικής Πρεσβείας.

6/4/2016: Παρουσίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου του περιοδικού του ΕΠΟΚ Φιλολογική Κύπρος 2014-2015 από την ομιλούσα, όπως και της αγγλικής ποίησης της Νάγιας Ρούσου Cyprian Edge-Kύπρια Κόψη σε ελληνική μετάφραση Χρυσοθέμιδος Χατζηπαναγή από τη Δέσποινα Πυρκετή. Ποιήματα από τη δίγλωσση συλλογή απάγγειλε ο κ. Πολύδωρος Παπαϊακώβου.

25/1/2017: Συνδιοργάνωση με το ΤΕΠΑΚ της παρουσίασης του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Χριστόφορου Κελίρη, μέλους του ΕΠΟΚ, κατά την οποία η πρόεδρος απέστειλε τον δικό της χαιρετισμό, που διαβάστηκε από την κόρη του συγγραφέως κ. Μαρία Κελίρη.

1/2/2017: Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Καραβά και τον Παγκύπριο Πολιτιστικό Σύλλογο στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών του βιβλίου του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου, πρώην Προέδρου του ΕΠΟΚ, υπό τον τίτλο Παιδαγωγικά και Εκπαιδευτικά Θέματα. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του ΕΠΟΚ.

22/6/2017: Παρουσίαση στην Αίθουσα Καστελλιώτισσα της ποίησης των τριών δικαστικών, Γιώργου Αρέστη, Χρήστου Αρτεμίδη και Άκη Χατζηχαμπή. Για το έργο του πρώτου μίλησε η κ. Ρούσου και για το έργο των δύο άλλων η Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή. Παρουσιάστηκε επίσης μουσικό κλασικό δρώμενο με τη συμμετοχή της κ. Πόλυς Ρούσου Τριανταφυλλίδου στο πιάνο και του κ. Πάρι Χατζηπαναγή στο βιολί. Ποιήματά τους απάγγειλαν οι ποιητές και ο κ. Ανδρέας Κουκίδης απέδωσε ποιήματα του κ. Χρήστου Αρτεμίδη. Δεν παραλείπουμε επίσης να αναφέρουμε τη φωτογραφική και τεχνική υποστήριξη από τον κ. Γιάννη Ρούσο, μέλος του ΕΠΟΚ, του οποίου εξάλλου σημαντική υπήρξε η συμβολή και σε άλλες εκδηλώσεις του Ομίλου μας. Η εκδήλωση επαναλήφθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 στον χώρο του Υπαίθριου Μουσείου του Δήμου Δερύνειας σε συνεργασία ΕΠΟΚ και Δήμου Δερύνειας. Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσική στην κιθάρα από τον κ. Μέμνονα Αρέστη και στο τραγούδι από την κ. Αυγή Σταύρου. Το πρόγραμμα και στις δύο εκδηλώσεις παρουσίασε ο κ. Πολύδωρος Παπαϊακώβου.

11.10. 2017: Σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο οργανώσαμε στην Αίθουσα Καστελλιώτισσα φιλολογικό μνημόσυνο για τον αείμνηστο δικηγόρο μαθητή μου Χριστόφορο Θεοδώρου. Η υποφαινόμενη παρουσίασε τις δύο ποιητικές συλλογές του εκλιπόντος και αρκετοί φίλοι και συνάδελφοι του εκλιπόντος μίλησαν για την προσωπικότητα και την παρουσία του στα δικηγορικά δρώμενα. Ποιήματά του απάγγειλε ο κ. Πολύδωρος Παπαϊακώβου, ενώ το πρόγραμμα παρουσίασε σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο αδελφός του Χριστόφορου, δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Θεοδώρου.

30/10/2017: Εκδήλωση για τα 70χρονα του ΕΠΟΚ, κατά την οποία επιδόθηκε τιμής ένεκεν η Φιλολογική Κύπρος 2016-2017 στους οικείους των πρώην προέδρων του Ομίλου. Μετά τον χαιρετισμό της προέδρου του ΕΠΟΚ και του διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλου Παρασκευά, την ιστορία του ΕΠΟΚ ανέλυσε ο κ. Νίκος Παναγιώτου, ενώ η κ. Λουκία Χατζημιχαήλ έκαμε ενδελεχή παρουσίαση της Φ.Κ. Η εκδήλωση επιστεγάστηκε με χορωδιακά τραγούδια από τη Χορωδία Λέανδρος Σίταρος της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας υπό τη διεύθυνση της κ. Μάρως Σκορδή. Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Πόλυ Ρούσου Τριανταφυλλίδου.

22/11/2017: Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κερύνειας στη Δημοσιογραφική Εστία εκδήλωσης για το συγγραφικό έργο του κ. Αντρέα Κελέσιη, μέλους του ΕΠΟΚ. Χαιρετισμό απεύθυναν η Δήμαρχος Κερύνειας κ. Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη και ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών κ. Θάσος Σοφοκλέους. Τις νουβέλλες και τα μυθιστορήματα του Α.Κελέσιη παρουσίασε η υποφαινόμενη, αντιφώνησε ο συγγραφέας και την εκδήλωση πλαισίωσε με τραγούδια για την Κερύνεια η κ. Χρυσάνθη Σχίζα. Το πρόγραμμα παρουσίασε η τέως δημοσιογράφος του ΡΙΚ κ. Έλενα Χαραλάμπους. Στον συγγραφέα επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες από τους συνδιοργανωτές στην αμέσως επόμενη εκδήλωση του ΕΠΟΚ για τα κατεχόμενα.

7/3/2018: Εκδήλωση υπό τον τίτλο «Δεν ξεχνώ την κατεχόμενη γη μου» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Στροβόλου. Μετά τον σχετικό χαιρετισμό μου και τον χαιρετισμό του Δημάρχου Στροβόλου, κ. Αντρέα Παπαχαραλάμπους, η κ. Χαρίκλεια Μιχαλακοπούλου Χαραλάμπους μίλησε για την επίμοχθη ερευνητική πορεία τής συγγραφής των βιβλίων της για την Περιστερωνοπηγή και η κ. Πίτσα Πρωτοπαπά παρουσίασε με ηλεκτρονική προβολή κυπριακά έθιμα από τον κύκλο της ζωής σε διάφορα κατεχόμενα χωριά της Κύπρου, επισημαίνοντας ομοιότητες και διαφορές. Τραγούδια εμπνευσμένα από τα κατεχόμενα ερμήνευσε η κ. Χρυσάνθη Σχίζα με τη γλυκιά φωνή και την κιθάρα της.

27/3/2018: Στα πλαίσια της Ημέρας Θεάτρου συνδιοργανώθηκε από τον ΕΠΟΚ και το Ίδρυμα Λυσσαρίδη στην ομώνυμη αίθουσα των εκδηλώσεών του τιμητική εκδήλωση για τον δρα Ελλάδιο Χανδριώτη, διαχρονικό μέλος του ΕΠΟΚ, και την προσφορά του στο σχολικό θέατρο. Οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες, καθώς και η αντιφώνηση από τον τιμώμενο περιέχονται στη σχετική πρόσφατη έκδοση του ΕΠΟΚ. Στον κ. Χανδριώτη επιδόθηκε τιμητική πλακέτα από τους συνδιοργανωτές για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά του στη θεμελίωση και ανάδειξη του σχολικού θεάτρου ως μάθημα επιλογής στα σχολεία μας, όπως και της καλλιέργειας θεατρικής συνείδησης στους μαθητές και στους σπουδαστές της πρώην ΠΑΚ.   

28/3/2018: Παρουσίαση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ελληνικής Τράπεζας των εξωφύλλων μιας πλειάδας βιβλίων ποικίλης θεματικής, που φιλοτέχνησε ο εικαστικός μας κ. Αντρέας Λαδόμματος, μέλος του ΕΠΟΚ. Η παρουσίαση από την υποφαινόμενη συνοδευόταν από ηλεκτρονικές προβολές των εξωφύλλων από τον υιό Νικόλα Λαδόμματο. Στην εκδήλωση μίλησε ο φιλόλογος-ποιητής Κώστας Βασιλείου και αντιφώνησε ο τιμώμενος, στον οποίο επιδόθηκε τιμητική πλακέτα από τον ΕΠΟΚ για την πολύχρονη προσφορά του στα καλλιτεχνικά πράγματα της Κύπρου.

5/5/2018: Διοργάνωση Ημερίδας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΟΕΛΜΕΚ με θέμα «Λόγος, Τέχνη και Τεχνολογία σήμερα. Ποια η αλληλεπίδρασή τους;». Τις 9 ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από αντίστοιχους έγκριτους ομιλητές μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο των Πρακτικών της Ημερίδας, που επιμελήθηκε η κ. Λουκία Χατζημιχαήλ.

30/5/2018: Σε συνεργασία με τον ΟΣΥΡΙΚ παρουσίαση σε αίθουσα εκδηλώσεων του ΡΙΚ της ποιητικής συλλογής της δρος Νάγιας Ρούσου Ξύλινες Φλέβες. Μετά τους σχετικούς χαιρετισμούς από τους προέδρους των δύο συνδιοργανωτών, καθώς και τους πρώην και νυν προέδρους του Δ.Σ. του ΡΙΚ, για τη συλλογή μίλησε η υποφαινόμενη, απαγγέλθηκαν ποιήματα από τους ηθοποιούς κ. Μήδεια Χάννα και κ. Φώτο Φωτιάδη και αντιφώνησε η ποιήτρια, παρουσιάζοντας δικό της ντοκιμαντέρ, σχετικό με το θέμα της συλλογής της.  Στην ποιήτρια επιδόθηκε τιμητική πλακέτα από τον ΕΠΟΚ για την πολυσχιδή προσφορά της στα πολιτισμικά δρώμενα του τόπου. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο κ. Πολύδωρος Παπαϊακώβου.

3/10/2018: Επ’ ευκαιρία του Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο ΕΠΟΚ σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου-Παράρτημα Λευκωσίας διοράνωσε εκδήλωση στην Καστελλιώτισσα προς τιμήν της κ. Αντρούλας Χατζηγιασεμή, η οποία με τη συγγραφή του σημαντικού της βιβλίου για το λευκαρίτικο κέντημα πληρούσε τους όρους βράβευσης του Καταπιστεύματος Μιχαλάκη Κυθραιώτη για την εκπόνηση εκδοθείσας μελέτης με θέμα το παραδοσιακό κυπριακό κέντημα. Ύστερα από τους χαιρετισμούς της προέδρου του ΕΠΟΚ, του διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του δημάρχου Λευκάρων, η κ. Χατζηγιασεμή μάς μίλησε με παραστατική ηλεκτρονική παρουσίαση για την ιστορική εξέλιξη του λευκαρίτικου κεντήματος. Με τη βράβευση, όπως είχε αποφασίσει το Δ.Σ. του ΕΠΟΚ, του χρηματικού ποσού των 1000 ευρώ στην τιμώμενη, της επιδώσαμε τιμητική πλακέτα ως ένδειξη εκτίμησης για το έργο που επιτέλεσε και επιτελεί στη διεθνή ανάδειξη του λευκαρίτικου κεντήματος. Ας σημειωθεί ότι για την αξιέπαινη αυτή προσφορά της η κ. Χατζηγιασεμή είχε τιμηθεί και από τον Δήμο Λευκάρων.

14/11/2018: Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κερύνειας και τους Συνδέσμους Αγωνιστών Φιλολογικού μνημοσύνου για την αείμνηστη αγωνίστρια και συγγραφέα Στέλλα Σπύρου στο οίκημα του Συνδέσμου Αγωνιστών. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Δήμαρχος Κερύνειας και ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών. Για το έργο της μίλησαν οι Πέτρος Παπαπολυβίου και ο Αντρέας Κελέσιης, ενώ την έκδοση της μεταθανάτιας ποιητικής της συλλογής από τον ΕΠΟΚ παρουσίασε η πρόεδρός του. Παρουσιάστηκε επίσης φιλμάκι από τη νύφη της εκλιπούσας κ. Κατερίνα Καδή Κοντεμενιώτη, καθώς και τραγούδια με κερυνειώτικο άρωμα από τον συνθέτη υιό της Γλαύκο Κοντεμενιώτη και την κ. Χρυσάνθη Σχίζα. Εκτός προγράμματος, που παρουσίασε ο δημοσιογράφος κ. Κορνήλιος Χατζηκώστας, η κ. Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου απάγγειλε ποίημά της που έγραψε προς τιμήν της αξέχαστής μας Στέλλας Σπύρου.

20/11/2018: Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Εν Τύποις παρουσιάστηκε στην αίθουσα Μάριος Τόκας της Δημοσιογραφικής Εστίας η ποιητική συλλογή Αντιφώνηση της επίτιμης προέδρου του ΕΠΟΚ κ. Μαρούλας Βιολάρη Ιακωβίδου από την υποφαινόμενη και του αυτοβιογραφικού της μυθιστορηματος Το Δωμάτιο 22 από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίο Κύπρου κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο επιμελητής των εκδόσεων Εν Τύποις δρ Σάββας Κόκκινο. Η εκδήλωση άρχισε με προβολή γύρω από σημαντικούς σταθμούς της ζωής και του έργου της κ. Ιακωβίδου και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τη διευθύντρια των εκδόσεων Εν Τύποις κ. Βούλα Κοκκίνου, τον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών κ. Γιώργο Φράγκο και τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου.

12/12/2018: Παρουσίαση στην Καστελλιώτισσα του βιβλίου της Ευγενίας Πέτρου Ποιητού Ένα πιάτο μια γιορτή. Χαιρετισμούς απεύθυναν στην εκδήλωση η πρόεδρος του ΕΠΟΚ, ο κ. Λουκάς Χάματσος, συντάκτης και παρουσιαστής ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής εκπομπής του ΡΙΚ, και ο πρόεδρος αρχιμαγείρων κ. Γιώργος Δαμιανού. Εκτενή παρουσίαση του βιβλίου έκαμε η κ. Λουκία Χατζημιχαήλ και αντιφώνησε η συγγραφέας. Η εκδήλωση έκλεισε με χριστουγεννιάτικο τραγούδι από την ίδια και τη φίλη της Μαριάννα Πίτσιακκου, τις οποίες συνόδευσε στο πιάνο η κ. Πόλυ Ρούσου Τριανταφυλλίδου.            

Άλλες Δραστηριότητες: 1. Ο λογαριασμός του ΕΠΟΚ (γραμμάτιο, καταπιστεύματα και τρεχούμενος) μεταφέρθηκε από το κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη στο υποκατάστημά της στην Αθαλάσσης, για να είναι πιο προσβάσιμος στον ταμία και στην πρόεδρο. Όσον αφορά στο καταπίστευμα Μιχαλάκη Κυθρεώτη, το οποίο είχε κατατεθεί από το 1992 στην εκκλησία Φανερωμένης επ’ ονόματι του ΕΠΟΚ, επικοινωνήσαμε προσέτι με τον γραμματέα της Φανερωμένης κ. Αντρέα Σάββα για τους τόκους που δεν είχαν καταβληθεί από το 2010 και μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα τακτοποιείτο. Με τις επανειλημμένες επαφές τού μετέπειτα ταμία μας κ. Γιάγκου Κλεόπα με τον πρόεδρο της εκκλησιαστικής επιτροπής Φανερωμένης κ. Νίκο Λακκούφη, η εν λόγω επιτροπή κατέβαλε στον ΕΠΟΚ το ποσό των 1845, 30 ευρώ για τους τόκους των ετών 2012-2017. Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του ΕΠΟΚ για την τελευταία διετία θα παρουσιαστεί από τον ταμία κ. Νέαρχο Κληρίδη σε καταστατική συνέλευση και σε ημερομηνία που θα καθοριστεί προσεχώς στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου καταστατικού του ΕΠΟΚ, το οποίο δεν κατέστη δυνατό να παρουσιαστεί σήμερα από τον κ. Γιώργο Αρέστη λόγω βαρύτατου, ως γνωστόν, φόρτου εργασίας του. Το νέο καταστατικό θα εκσυγχρονίσει το παλαιό του 1974, που είχε κατατεθεί στον Έπαρχο, βάσει την νέας νομοθεσίας για τα σωματεία του 2017, 2018. Σχετικός εκσυγχρονισμός επίσης έγινε ήδη του καταλόγου των μελών του ΕΠΟΚ.

2. Κατεβλήθησαν μεγάλες προσπάθειες να μεταφερθούν οι τόμοι της Φιλολογικής Κύπρου και οι άλλες εκδόσεις του ΕΠΟΚ από την εξοχική κατοικία στον Λυθροδόντα του αείμνηστου Γιωργαλλίδη και μετά από την οδύσσεια αναζήτησης κατάλληλου χώρου, τα βιβλία κατέληξαν στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη υπό την επίβλεψη της υπεύθυνης βιβλιοθηκονόμου κ. Άντρης Παπαφυλακτού, η οποία τα κατέγραψε και τα ταξινόμησε σε υπόγειο χώρο της βιβλιοθήκης. Πλην όμως λόγω των οικοδομικών εργασιών στο Παγκύπριο Γυμνάσιο έπρεπε να εξερευθεί άλλος χώρος και αυτός είναι επί του παρόντος οι αποθήκες του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, όπου φυλάσσονται υπό την ευθύνη της εκεί βιβλιοθηκονόμου κ. Χρυσής Ωστόσο, επικοινωνώντας πρόσφατα μαζί της, με πληροφόρησε ότι σύντομα θα χρειαστούν τον χώρο και θα πρέπει να φροντίσουμε για την εκ νέου μεταφορά τους κάπου αλλού. Και εν παρενθέσει ερωτώ πού, εφόσον ο Όμιλός μας δεν διαθέτει δικό του οίκημα τόσο για στέγασή των πολύτιμων εκδόσεών του όσο και για τη διοργάνωση των εκδηλώσεών του. Λόγω ακριβώς της δυσκολίας αυτής οι συνεδριάσεις μας διεξάγονται ενίοτε στο Cafe La Mode της λεωφόρου Λεμεσού, αλλά ως επί το πλείστον στην πολύ φιλόξενη οικία της κ. Λούλας Χρυσάνθη, την οποία ευχαριστώ και δημοσίως. Σημειώνουμε ότι οι τόμοι των περιοδικών της Φιλολογικής Κύπρου 2016-2017 φυλάσσονται στην οικία της κ. Ευγενίας Πέτρου Ποιητού και πρέπει προσεχώς να καταβληθεί επί πλέον προσπάθεια να σταλούν σε δημόσιες βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

3. Με εισήγηση και συνεννόηση του κ. Πολύδωρου Παπαϊακώβου υπογράψαμε συμβόλαιο ψηφιοποίησης των εκδόσεών μας με το ΤΕΠΑΚ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EUREPEANA, το οποίο θα καθιστούσε δυνατή παγκοσμίως την πρόσβαση ενός σημαντικού υλικού ποικίλης κυπρολογικής και άλλης θεματογραφίας για μελετητές και όσους ενδιαφερομένους.  Ψηφιοποιήθηκαν κάποιες πρώτες εκδόσεις μας, πλην όμως δεν ολοκληρώθηκαν λόγω ελλείψεως του σχετικού κονδυλίου, όπως μας αναφέρθηκε, και το θέμα εκκρεμεί, για το οποίο θα επανέλθουμε προσεχώς, απαιτώντας εξηγήσεις περί υπογραφής του σχετικού συμβολαίου. Αναφέρω παρεμπιπτόντως ότι πρόσφατα μου έγινε πρόταση από τον βιβλιοθηκονόμο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Αντρέα Καπανδρέου ότι προσφέρονται να ψηφιοποιήσουν τις εκδόσεις μας. Ευχαριστώ επίσης τον κ. Καπανδρέου, που προσφέρθηκε να μας καταρτίσει μια συγκροτημένη ιστοσελίδα του ΕΠΟΚ, την οποία θα ενημερώνει τακτικά.

4. Κατόπιν απόρριψης από αρμόδιους λειτουργούς του ΥΠΠ τής κατ’ επανάληψιν εισήγησης της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Κύπρος Χρυσάνθης» για διεξαγωγή μαθητικού διαγωνισμού στα Λύκεια για το ποιητικό και πεζογαφικό έργου του Χρυσάνθη, ο ΕΠΟΚ ανέλαβε συναφή πρωτοβουλία. Με ανακοίνωση στον Τύπο προκηρύχθηκε διαγωνισμός κριτικής μελέτης για το έργο του Κύπρου Χρυσάνθη στη μνήμη του ως συνεισφορά του ΕΠΟΚ στο Έτος Κύπρου Χρυσάνθη, που τιμήθηκε με διάφορες εκδηλώσεις το 2015. Παρότι εξαγγέλθηκαν πρώτο και δεύτερο χρηματικό βραβείο και ως τρίτο βραβείο με εκδόσεις του Κύπρου Χρυσάνθη, δυστυχώς, δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Ανοίγω εδώ ακόμη μια παρένθεση, για να σημειώσω ότι ο ΕΠΟΚ χαιρέτησε με ικανοποίηση την αποπεράτωση, τοποθέτηση στα προπύλαια του Παγκυπρίου Γυμνασίου και τα αποκαλυπτήρια στις 11/1/2018 από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας της προτομής του Κύπρου Χρυσάνθη. Ένας ευγενής αλλά όχι εύκολος στόχος, που άρχισε επί προεδρίας της κ. Μαρούλας Βιολάρη Ιακωβίδου και που επί δικής μας προεδρίας προωθήσαμε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην «Ομάδα Πρωτοβουλίας Κύπρος Χρυσάνθης».

5. Συνεχίζοντας τον θεσμό των βραβεύσεων, που εγκαινίασε προ ετών ο ΕΠΟΚ, μεριμνήσαμε μέσω της κ. Πόλυς Ρούσου Τριανταφυλλίδου και της κ. Ευγενίας Πέτρου Ποιητού να αποστείλουμε σε ορισμένα Λύκεια της Λευκωσίας τη νεότερη έκδοση της Φιλολογικής Κύπρου, για να επιδοθούν, δύο βιβλία για κάθε σχολείο, ως βραβεία σε άριστους μαθητές στα φιλολογικά μαθήματα.

6. Εκδόσεις: Στα πλαίσια των εκδοτικών δραστηριοτήτων του ΕΠΟΚ αναφέρουμε την έκδοση δύο τόμων του περιοδικού μας, Φιλολογική Κύπρος των ετών 2014-2015 και 2016-2017, που σε διαδοχή του παλαιότερου Δελτίου του ΕΠΟΚ εκδίδεται από το 1960 και εντεύθεν. Στον δεύτερο τόμο, που επιμελήθηκε η κ. Λουκία Χατζημιχαήλ, εκτός από την πλούσια ύλη σε δοκίμια, φιλολογικές και επιστημονικές εργασίες ποικίλου περιεχομένου, καθώς και άλλα λογοτεχνικά κείμενα, προτάσσεται, όπως έχουμε ήδη αναφέρει πολυσέλιδο αφιέρωμα τον Κώστα Γιωργαλλίδη. Στον ίδιο τόμο παρουσιάζονται επίσης τα κείμενα εκδηλώσεων για τον ήρωα του 1974 Δημήτρη Σταύρου, τον Ανδρέα Χριστοφίδη, τον Γιάγκο Κλεόπα, τη Μαρούλα Βιολάρη Ιακωβίδου, που τίμησε ο κλάδος βετεράνων δημοσιογράφων της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στις 30/5/2017, και των Χρήστου Αρτεμίδη, Άκη Χατζηχαμπή και Γιώργου Αρέστη.

Άλλες εκδόσεις του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου είναι η Κύπρια Κόψη (2015) της Νάγιας Ρούσου σε μετάφραση της ομιλούσας, όπως προαναφέραμε, καθώς και οι εκδόσεις του 2018 Πρακτικά Ημερίδας-Λόγος, Τέχνη και Τεχνολογία σήμερα. Ποια η αλληλεπίδρασή τους;, Ο Ελλάδιος Χανδριώτης και το σχολικό θέατρο, όπως και η μεταθάτια ποιητική συλλογή της αείμνηστης Στέλλας Σπύρου Σαν δίψα η Κερύνεια με ζωγραφικά σχέδια του κ. Αντρέα Κελέσιη, μέλους του ΕΠΟΚ.

Για το τρέχον έτος έχουν συζητηθεί και προγραμματιστεί μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, που θα αναλάβει, ευελπιστώ, να πραγματοποιήσει το μελλοντικό συμβούλιο.

Περαίνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του ΕΠΟΚ, θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. για τον άοκνο ζήλο που επέδειξαν στο διάστημα της καρποφόρας τριετούς μας θητείας, την ενεργό τους συμμετοχή στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις, όπως και για την εποικοδομητική μας καρποφόρα συνεργασία. Σας εύχομαι επίσης καλή ψήφο για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, ο οποίος πιστεύω ότι θα συνεχίσει με ισάξιο ζήλο και ακμαίες δυνάμεις να συνεισφέρει πολλά, ουσιώδη και επωφελή στον πολιτισμό του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή

Οίκημα Συνδέσμου Αγωνιστών

9η Ιανουαρίου 2019                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου